Zwolse straat in bloei in plaats van vol blik

Zwolle is weer een beetje groener geworden dankzij actieve bewoners in Assendorp. Op de plek van zo’n drie parkeerplaatsen in de Van Ittersumstraat zijn straks bloeiende bloemen te zien, in plaats van blik. Vijf buren parkeren hun auto namelijk niet meer voor de deur, maar op het MobiPunt, een parkeerplaats even verderop. Daardoor konden drie grote en drie kleinere parkeerplekken op de schop en genieten de buren deze lente van groen in hun straat. De initiatiefnemers zijn enthousiast: “We hopen dat andere straten ons voorbeeld zullen volgen.”

Susan Overweg was een van de vijf bewoners die een jaar of drie geleden meedeed met een proef van 50 tinten groen Assendorp. Op een aantal parkeerplekken werd een houten bak met kerstboom geplaatst. Susan zette de auto vanaf toen op het MobiPunt aan de Van der Laenstraat neer. “In het begin vond ik het spannend,” bekent ze. “Het MobiPunt had geen goede reputatie; er zou gedeald worden. Maar de parkeerplek werd al snel aangepakt. Er kwam een apart deel voor bewoners, betere verlichting, meer groen en plekken voor fietsen.”

Heilige koe
Drie jaar na het experiment met de kerstbomen is de kogel definitief door de kerk: de ongebruikte parkeerplekken zijn onttegeld en straattuin geworden. Het is de uitkomst van een unieke samenwerking tussen bewoners, Team Klimaat Actief, Gemeente Zwolle en 50 tinten groen Assendorp. Een hele prestatie, want het is bekend dat ‘heilige koeien’ in de straat tot flink wat discussie kunnen leiden.

Buurman Edgar van Perlo regelde de aanvragen en het contact met de gemeente. Edgar: “De leefbaarheid in deze nauwe straat was echt in het geding. Auto’s konden elkaar nauwelijks passeren en fietsen kozen voor sluiproutes over het trottoir, wat gevaarlijke situaties opleverde.” Edgar is dan ook zeer tevreden met het resultaat. “De straat oogt nu vriendelijk en veilig. Als straks het groen in bloei staat wordt het echt gaaf.”

Hoofd leegmaken
Het op afstand parkeren bleek Susan goed te bevallen. De loopafstand viel mee (‘120 stappen’) en het parkeren was nu een fluitje van een cent (‘niet langer inparkeren!’). De auto is sindsdien schadevrij. Dat geldt ook voor de andere bewoners, die al snel gewend waren aan het nieuwe ritme. Edgar: “Ik vind het heerlijk om even een stukje te lopen als ik auto heb neergezet. Even het hoofd leeg maken.”

Volgens Susan is het bij straatvergroening vooral een kwestie van ‘ergens doorheen kunnen kijken’. Zolang de straat vol staat met auto’s is het moeilijk voor te stellen hoe de nieuwe situatie zal zijn, met bloeiende planten en struiken, kinderen die meer buiten spelen, bijen en vlinders, en bewoners die ’s avonds in de tuintjes bezig zijn.

De regentonnen die de buren eerder plaatsten om de geveltuintjes water te geven, komen nu extra goed van pas. Meer dan de helft van de buren heeft zich opgegeven voor het watergeefschema. Zolang de plantjes klein zijn is elke avond iemand aan de beurt. De tuin voor Susans huis is voorzien van mini vlinderstruiken, lavendel, verbena en look. Een tevreden Susan: “Het is een lang proces geweest, maar wat hebben we straks een mooie straat als alles in bloei staat.”

Als Mobiliteitsmakelaar was ik de schakel tussen inwoners, gemeente en andere partijen en bood ik de ondersteuning die nodig was om te komen tot een mooie, groene straat. Ook leverde ik vanuit deze rol een bijdrage aan de ontwikkeling van het MobiPunt aan de Van der Laenstraat. Mooi werk!


Op 9 juli was de opening van de vergroende Van Ittersumstraat in Assendorp, Zwolle. Wat is het waanzinnig mooi geworden! Niet te vergelijken me de versteende situatie ervoor. 

Bericht bekijken

Dit soort vergroening wil ik graag overal doorzetten. Ik krijg veel reacties van mensen die ook wel zo’n groene metamorfose willen in hun straat. Samen kunnen we een heel eind komen, want als initiatievencoach voor de provincie Overijssel kan ik daarbij helpen. Dus wil jij ook een groene, veiligere, klimaatadaptieve straat? Neem contact op, dan overleggen we wat mogelijk is.