Zwolle stimuleert fietsen met eigen fietsburgemeester

Op 29 juni 2021 is Marijn de Vries benoemd tot Zwolse Fietsburgemeester. De voormalig profwielrenster gaat het fietsen in de stad promoten. In de komende twee jaar gaat ze ook de stad Zwolle proberen op de kaart te krijgen als wereldfietsstad. Een belangrijk aandachtspunt voor De Vries is het stimuleren dat kinderen weer meer gaan fietsen. Een derde van de kinderen fietst niet meer naar school. De ANWB benoemde dit probleem ook al, en is bang voor een verloren fietsgeneratie. De Vries vindt het belangrijk om dit te veranderen. 

Fietsen Geeft Vrijheid

Als Kwartiermaker bij het project Fietsen Geeft Vrijheid heb ik inmiddels contact gelegd met de nieuwe Fietsburgemeester. Ook met ons project willen we graag weer meer mensen, jong en oud, op de fiets krijgen. Fietsen Geeft Vrijheid is een samenwerkingsverband van verschillende partijen zoals de Gemeente Zwolle en Travers Welzijn. Het doel is om de krachten van reeds bestaande initiatieven te bundelen, te versterken, maar ook nieuwe wijkgerichte concrete acties uit te zetten om meer mensen op de fiets te krijgen.

Meer fietsers in Holtenbroek

De werkwijze van Fietsen Geeft Vrijheid in Holtenbroek is succesvol gebleken. Er waren reeds fietslessen van Travers Welzijn. Deze kregen een upgrade door een nog laagdrempeligere en persoonlijke aanpak. Ook leerden deelnemers kleine reparaties aan de fiets zelf uit te voeren. De deelnemers aan de fietslessen kunnen rekenen op extra begeleiding van een beweegcoach en van studenten van de opleiding Psychomotorische Therapie van Hogeschool Windesheim. Bij het succesvol afronden van de fietslessen, krijgen de cursisten als beloning een eigen tweedehands fiets inclusief onderhoud. Door de intensieve samenwerking en de bundeling van krachten hebben 60 mensen leren fietsen

Ook andere Zwolse wijken op de fiets krijgen

Fietsen Geeft Vrijheid gaat als het aan ons ligt ook starten in andere wijken. In eerste instantie in Diezerpoort en in Zwolle-Zuid. Er zijn plannen om de verschillende fiets-initiatieven die er nu al zijn in de wijken aan elkaar te koppelen, waardoor ze versterkt worden. Ze worden aangevuld met de methode die ook in Holtenbroek succesvol is. Daardoor kunnen meer mensen bereikt worden die behoefte hebben aan fietslessen en een fiets. En de Fietsburgemeester Marijn de Vries heeft al aangegeven dat ze daar graag aan meewerkt!