Verder met vergroenen in 2022

Ook in 2022 mag ik weer groene plannen in de regio verder helpen als verbindingsofficier voor Natuur voor Elkaar. Ik merk dat overal in de regio nieuwe groene plannen blijven ontspruiten bij bewoners en bedrijven. En die help ik graag!

Natuur voor Elkaar

Natuur voor Elkaar is een initiatief van de provincie Overijssel om, kortweg gezegd, de provincie te vergroenen. De provincie werd in 2015 verantwoordelijk voor natuurbeleid, daar is het programma Natuur voor Elkaar uit ontstaan. In deze video wordt heel goed uitgelegd hoe omvangrijk het programma is en wat allemaal gebeurt in de provincie. Indrukwekkend! En een eer om daar als verbindingsofficier aan te mogen bijdragen.

Lopende en nieuwe groene initiatieven

Het Stadshager Bos help ik al een tijdje. Zij zijn nu bijvoorbeeld bezig om te onderzoeken of ze blunderbomen uit Zalk kunnen adopteren. De Siberische iepen blijken toch niet geschikt in Zalk en dreigen vernietigd te worden. Omdat het Stadshager Bos juist op zoek is naar bomen, willen zij de bomen adopteren. En zo zijn er nog meer plannen in de regio: scholen die willen vergroenen en initiatieven zoals vergroening van industriegebied Voorsterpoort willen ook weer door. 

Natuur voor Elkaar in Overijssel

Ik heb er zin in om ook het komende jaar als verbindingsofficier groene ideeën verder te helpen, zodat onze provincie Overijssel steeds groener wordt en nog meer tot bloei kan komen. In het laatste magazine van Natuur voor Elkaar werd ik samen met Alma Streefkerk, met wie ik samenwerk aan de Groene Lopers in Zwolle en Kampen, geïnterviewd. Ik deel daar graag een stukje uit:

‘Vaak begint het bij het verwijderen van een stoeptegel voor een minituintje en krijgen zij daarna steeds grotere ideeën’

Als kartrekkers van Groene Loper Kampen – een project van Natuur voor Elkaar – hebben Alma Streefkerk en Arjan Broer al heel wat bewoners geholpen hun buurt groener te maken: “Vaak begint het bij het verwijderen van een stoeptegel voor een minituintje en krijgen zij daarna steeds grotere ideeën”, vertellen ze uit ervaring.

Geveltuintjes

Over de vraag om eens enkele voorbeelden te noemen van Groene Loper, hoeven ze niet lang na te denken: “Geveltuintjes, stoeptuintjes, lantaarnpaaltuintjes, buurtmoestuinen, bloembollen planten, insectenhotels en bankjes in het groen: alles wat een buurt groener maakt”, vullen ze elkaar aan. 

Groeiproces

Arjan: “Wij brengen de natuur daarmee dichter bij bewoners aan de binnen- en buitenkant van de stad. Je zou het een groeiproces van-grijs-naar-groen kunnen noemen. We leren mensen óók de groene loper in zichzelf te ontdekken: een soort bewustmaking van hun groene hart. Die behoefte hebben ze zelf vaak ook.”

Klimaatcrisis

Arjan merkt dat mensen zich steeds bewuster worden van hun verantwoordelijkheid om hun omgeving groener te maken. “De klimaatcrisis speelt daarbij een belangrijke rol met allerlei vraagstukken, die van invloed zijn op onze gezondheid en woonomgeving. Ze denken daarover steeds meer na en willen er wat aan doen. Daarom is het nu tijd om die bewustwording te oogsten.” 

Verbindingsofficier

Dat doet hij ook in zijn rol als verbindingsofficier bij Natuur voor Elkaar, waarmee hij groene projecten in Overijssel versterkt. “Ik verbind initiatieven in verschillende sectoren met elkaar en met de overheid. Je kunt denken aan scholen, bedrijventerreinen, sportclubs, gemeenten en zelfs de kunst- en cultuursector. Zo ontstaan allerlei netwerkjes naast elkaar, die elkaar bestuiven: een niet meer te stuiten groene ontwikkeling. Daardoor komen groene en duurzame initiatieven sneller van de grond, wat ten goede komt aan de duurzame vergroening van de provincie.”

Diersoorten

Groene Loper heeft talrijke initiatieven bedacht om de stad te vergroenen en daarmee inheemse diersoorten aan te trekken. “Je kunt al helpen door een simpele stoeptegel te verwijderen.” Grotere initiatieven zijn uiteraard ook welkom, zoals het idee voor een bos van honderdduizend bomen, wat Arjan voor Natuur voor Elkaar met bewoners van Stadshagen uitwerkt. Hij brengt hen in contact met de juiste instanties voor de uitwerking en financiering van het idee.

Uiterwaarden

Arjan: “Zoiets kan in gemeente Kampen natuurlijk ook, want dit initiatief ligt in het verlengde van Groene Loper. In Wilsum bijvoorbeeld, willen de bewoners de biodiversiteit in de uiterwaarden vergroten. Zij hebben daar ideeën over en dan breng ik hen in contact met de gemeente, Staatsbosbeheer, het waterschap en Rijkswaterstaat. Als verbinder heb ik de tijd om me daarin vast te bijten.”

Het hele interview met Alma Streefkerk en mij lees je hier. Heb jij ook een groen idee of initiatief? Neem gerust contact met me op!