Leve de Leefstraat!

Deze zomer was de Coetsstraat in Assendorp autovrij. Voor de tweede maal werd de Leefstraat in Zwolle georganiseerd. Mijn netwerkpartner Adriaan Mosterman en ik gingen de wijk in. We peilden de bewoners van de Coetsstraat en die waren enthousiast. En zo gebeurde het dat tijdens de zomervakantie de straat afgesloten werd voor auto’s en ander snelverkeer. Ik telde wel vijf voordelen van een Leefstraat.

  1. Er is ruimte

Ken je het plaatje van hetzelfde aantal mensen dat zich in een bus, op de fiets of lopend verplaatst en daarnaast het aantal auto’s dat zij zouden vullen? Aan dat plaatje kun je goed zien hoeveel ruimte auto’s in beslag nemen op straat. Ik moest eraan denken toen ik de Coetsstraat bij de start van de zomervakantie leeg zag. Wat ontstaat er een ruimte als onze heilige koeien elders neergezet worden! Dat voelde heel prettig en dat vonden de aanwezige inwoners van de straat ook.

  1. Er is vergroening

Met meer ruimte is er ook meer ruimte voor groen: voor planten, struiken en bomen. Dat is wat de bewoners het eerst aanpakten: planten en bomen en een enorm stuk gras de straat in! Vanwege de tijdelijkheid was dat natuurlijk kunstgras, maar toch.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen zich gezonder en gelukkiger voelen in een groene omgeving. Wist je dat je alleen al door het zien van natuurlijke vormen als mens tot rust komt? Is echt zo!

Mooi om te zien hoe dat groen werkt. De kids uit de straat pakten direct een bal en begonnen te voetballen. De hele zomer lang ontmoetten de bewoners elkaar en speelden de kinderen buiten.

  1. Goed voor het klimaat

Wie de straatjes in Assendorp kent, weet dat ze heel ‘stenig’ zijn. Vaak kan bij stortbuien het regenwater niet weg. En tijdens hete dagen in de zomer is het in deze straten zomaar drie tot vier graden warmer, omdat de stenen hitte vasthouden. In een groene straat kan het water beter weg en is het koeler tijdens hete dagen. Nu was dat effect in de tijdelijke Leefstraat nog niet te merken, want er waren geen stenen weggehaald. Maar het aanwezige groen zorgde er wel voor dat de straat prettiger aanvoelde.

  1. Meer contact

Met welk percentage het sociale contact in de straat toegenomen is weet ik niet, maar het getal is zonder twijfel enorm groot! Alleen al door het organiseren van de Leefstraat. Elkaar aanmoedigen om mee te doen, het regelen van de inrichting, het maken van plantenbakken, bankjes en stoelen, het delen van een tijdelijke elektrische bakfiets… Opeens waren er veel meer mogelijkheden om elkaar ontmoeten in de straat: een extra barbecue, kinderen die samen speelden…

O ja, en er is nu een groepsapp voor de hele straat. Die was er voor de Leefstraat niet.

  1. Meer beweging

In de zomervakantie stonden auto’s aan de rand van de wijk op een parkeerplaats geparkeerd. Het effect was dat mensen vaker gingen lopen of de fiets pakten. Dat scheelde flink wat uitstoot in de wijk.

Bewoners konden met de elektrische deelbakfiets hun boodschappen of spullen vervoeren. Voor een aantal was dit een serieus alternatief voor de auto. Ook geen uitstoot.

Nog een mooie bijkomstigheid: iedereen beweegt meer. En juist… Dat is gezond!

Kortom, in een Leefstraat snijdt het mes aan vele kanten. Wat mij betreft gaan we dit nog veel vaker doen in Assendorp en de rest van Zwolle. En ik denk wat de bewoners betreft ook!

Wil je het met mij eens hebben hoe je jouw straat meer leefbaar maakt? Leg contact met me via de contactpagina.