Het is heel gaaf wat er op dit moment allemaal gebeurt op het gebied van groen! We redden bomen, stellen jonge Stambassadeurs aan en vergroten het netwerk van bomenliefhebbers. Dankzij dat netwerk zijn er onlangs 2700 bomen en struiken gered.
Het versterken en verbinden van groene initiatieven loont. Vanuit het programma Natuur voor Elkaar van de Provincie Overijssel help ik groene initiatieven verder. We willen onze provincie namelijk groener maken en meer inwoners aan de bomen krijgen. Goed voor het milieu, goed voor de biodiversiteit en de gezondheid.
Bomen redden Wist je dat er veel bomen en struiken sneuvelen? Bij verbouwingen of sloop worden bomen en struiken vaak geruimd en vernietigd. Dat is natuurlijk zonde, zeker omdat er op andere plekken juist behoefte is aan bomen. Dan is het logisch om verwijderde bomen een tweede kans te geven op een andere plek. Dat is precies het idee van lokale initiatieven zoals Straatboer en Stadshager Bos. Om dat te organiseren zoeken ze een plek waar bomen, struiken en planten tijdelijk kunnen staan.
Bomenhub gezocht We ontwikkelen een concept om te zorgen dat mensen overbodig groen kwijt kunnen en dat het weer terecht komt bij mensen die op zoek zijn naar groen. We noemen het een bomenhub, wijkkwekerij of plantenasiel. We bomen we met verschillende partijen zoals gemeente Zwolle, Straatboer, Stadshager Bos en Stuikrovers om dit met elkaar voor elkaar te krijgen, zodat er geen bomen meer verloren hoeven te gaan.
2700 bomen gered De intensieve samenwerking met verschillende groene initiatieven loont. Want dankzij ons netwerk lukte het onlangs om binnen een dag 2700 bomen te redden. Driehonderd potten met elk negen inheemse bomen- en struikensoorten stonden ergens te verpieteren, totdat Meerbomen.nu een reddingsactie startte. Ze zochten contact met Urgenda, die weer contact zocht met Straatboer en Stadshager Bos. Dankzij de wijkregisseur zaten we in een mum van tijd in Stadshagen op een braakliggend terrein tussen de weggeefbomen ons netwerk in te lichten over gratis groen. Via appgroepen van verschillende netwerken verspreidden we een oproep en mensen reageerden massaal.
Zwolle is 900 m2 minibos rijker Mensen boden zich spontaan aan als vrijwilliger en veel enthousiaste mensen hadden wel ruimte over voor een minibos. Tegelijkertijd werden ook bij de Straatboer in Assendorp potten uitgedeeld. En het lukte: binnen een dag waren alle driehonderd potten met bomen opgehaald en is Zwolle nu negenhonderd vierkante meter minibos rijker. Mooi om te zien dat mensen dankbaar waren dat ze een stukje natuur konden redden
Boeren met bomen Op het platteland zetten ook verschillende partijen zich in voor bomen. Met de “Uitloper” wil een aantal groendoeners boeren stimuleren om groene uitlopers te maken tussen de weilanden. Dat zijn groene stroken tussen de weilanden waar bomen en struiken staan. Zulke groene uitlopers zijn heel goed voor de biodiversiteit, want daar leven veel insecten en andere dieren. Een goed doel voor een volgende bomen-reddingsactie.
Bomen-redders van de toekomst De jeugd heeft de toekomst, dus om kinderen in contact te brengen met bomen, is er samen met Gooitske Zijlstra van Gooitz een uitstapje georganiseerd met basisschool de Zevensprong. We gingen op een mooie lentedag naar het belevingspad in het Staphorster Bos. Dit belevingspad is gemaakt om kinderen én volwassenen bewuster te maken van de waarde van bomen. Het was een mooie dag en de kinderen kregen aan het eind een certificaat en werden allen Stambassadeurs, de bomen-redders van de toekomst!
Alle initiatieven die we helpen met Natuur voor Elkaar dragen bij aan een groenere en daardoor meer biodiverse en gezonde provincie. Meer weten over Natuur voor Elkaar? Kijk hier eens.
Heel Overijssel aan de bomen
Anke JansenHet is heel gaaf wat er op dit moment allemaal gebeurt op het gebied van groen! We redden bomen, stellen jonge Stambassadeurs aan en vergroten het netwerk van bomenliefhebbers. Dankzij dat netwerk zijn er onlangs 2700 bomen en struiken gered.
Het versterken en verbinden van groene initiatieven loont. Vanuit het programma Natuur voor Elkaar van de Provincie Overijssel help ik groene initiatieven verder. We willen onze provincie namelijk groener maken en meer inwoners aan de bomen krijgen. Goed voor het milieu, goed voor de biodiversiteit en de gezondheid.
Bomen redden
Wist je dat er veel bomen en struiken sneuvelen? Bij verbouwingen of sloop worden bomen en struiken vaak geruimd en vernietigd. Dat is natuurlijk zonde, zeker omdat er op andere plekken juist behoefte is aan bomen. Dan is het logisch om verwijderde bomen een tweede kans te geven op een andere plek. Dat is precies het idee van lokale initiatieven zoals Straatboer en Stadshager Bos. Om dat te organiseren zoeken ze een plek waar bomen, struiken en planten tijdelijk kunnen staan.
Bomenhub gezocht
We ontwikkelen een concept om te zorgen dat mensen overbodig groen kwijt kunnen en dat het weer terecht komt bij mensen die op zoek zijn naar groen. We noemen het een bomenhub, wijkkwekerij of plantenasiel. We bomen we met verschillende partijen zoals gemeente Zwolle, Straatboer, Stadshager Bos en Stuikrovers om dit met elkaar voor elkaar te krijgen, zodat er geen bomen meer verloren hoeven te gaan.
2700 bomen gered
De intensieve samenwerking met verschillende groene initiatieven loont. Want dankzij ons netwerk lukte het onlangs om binnen een dag 2700 bomen te redden. Driehonderd potten met elk negen inheemse bomen- en struikensoorten stonden ergens te verpieteren, totdat Meerbomen.nu een reddingsactie startte. Ze zochten contact met Urgenda, die weer contact zocht met Straatboer en Stadshager Bos. Dankzij de wijkregisseur zaten we in een mum van tijd in Stadshagen op een braakliggend terrein tussen de weggeefbomen ons netwerk in te lichten over gratis groen. Via appgroepen van verschillende netwerken verspreidden we een oproep en mensen reageerden massaal.
Zwolle is 900 m2 minibos rijker
Mensen boden zich spontaan aan als vrijwilliger en veel enthousiaste mensen hadden wel ruimte over voor een minibos. Tegelijkertijd werden ook bij de Straatboer in Assendorp potten uitgedeeld. En het lukte: binnen een dag waren alle driehonderd potten met bomen opgehaald en is Zwolle nu negenhonderd vierkante meter minibos rijker. Mooi om te zien dat mensen dankbaar waren dat ze een stukje natuur konden redden
Boeren met bomen
Op het platteland zetten ook verschillende partijen zich in voor bomen. Met de “Uitloper” wil een aantal groendoeners boeren stimuleren om groene uitlopers te maken tussen de weilanden. Dat zijn groene stroken tussen de weilanden waar bomen en struiken staan. Zulke groene uitlopers zijn heel goed voor de biodiversiteit, want daar leven veel insecten en andere dieren. Een goed doel voor een volgende bomen-reddingsactie.
Bomen-redders van de toekomst
De jeugd heeft de toekomst, dus om kinderen in contact te brengen met bomen, is er samen met Gooitske Zijlstra van Gooitz een uitstapje georganiseerd met basisschool de Zevensprong. We gingen op een mooie lentedag naar het belevingspad in het Staphorster Bos. Dit belevingspad is gemaakt om kinderen én volwassenen bewuster te maken van de waarde van bomen. Het was een mooie dag en de kinderen kregen aan het eind een certificaat en werden allen Stambassadeurs, de bomen-redders van de toekomst!
Alle initiatieven die we helpen met Natuur voor Elkaar dragen bij aan een groenere en daardoor meer biodiverse en gezonde provincie. Meer weten over Natuur voor Elkaar? Kijk hier eens.