Zwolle is uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld door internationale fietsorganisatie People for Bikes. Als aanjager van het gebruik van dit superduurzame vervoersmiddel vind ik dat goed nieuws. En het geeft de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs op vrijdag 8 oktober 2021 een extra feestelijke tintje; ik vier die dag namelijk met leerlingen van de bovenbouw van Kindcentrum De Schatkamer… Op de fiets!
Leerlingen van de bovenbouw van Kindcentrum De Schatkamer vieren op vrijdag 8 oktober fietsend de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs. Ze fietsen op die dag vanaf hun school in Stadshagen naar Kruitbosch op de Hessenpoort, de fabrikant van o.a. Cortina en Alpina fietsen. Daar gaan ze in gesprek met de ontwerpers van het bedrijf over fietsen in de toekomst, hergebruik van oude fietsen, en hoe het ontwikkelproces van fietsen nog duurzamer zou kunnen.
Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs
Jaarlijks is op 8 oktober de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs. Om deze dag niet aan Zwolle voorbij te laten gaan, staken sociaal ondernemer Gooitske Zijlstra van gooitz en ik de koppen bij elkaar, want hoe gaaf zou het zijn om de per definitie duurzame activiteit fietsen op die dag centraal te stellen? Er was al contact met het steeds duurzamer wordende Kindcentrum De Schatkamer en met Kruitbosch, dus een zeer duurzame activiteit was zó geregeld.
In mijn rol als kwartiermaker voor Fietsen Geeft Vrijheid, wil ik fietsstimulering meer op de kaart zetten in Zwolle. Een derde van de kinderen leert tegenwoordig niet meer automatisch fietsen en dat is niet gunstig als je het hebt over het duurzame vervoermiddel de fiets. De fietsstimulering in Zwolle is ook bedoeld om die 33% ook op de fiets te krijgen.
Duurzame doelen in Zwolle
Het initiatief op de Dag van de Duurzaamheid sluit perfect aan op de positieve ontwikkelingen op fietsgebied in de stad. De Zwolse gemeenteraad heeft onlangs het actieplan Zwolle Wereldfietsstad 2030 aangenomen. Dit actieplan moet zorgen voor veel verbeteringen voor Zwolle als fietsstad.
Verder maakte Wethouder Monique Schuttenbeld onlangs bekend dat de Gemeente Zwolle de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de Sustainable Development Goals, SDG’s) heeft omarmd. De fietsactiviteit van Kindcentrum De Schatkamer en Kruitbosch sluiten goed aan op deze duurzame doelstellingen van de Gemeente Zwolle.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
De SDG’s zijn 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling met een focus op economische, sociale én ecologische ontwikkelingthema’s die tegen 2030 bereikt moeten worden. Ze zijn een oproep tot actie voor alle landen om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd klimaatverandering tegen te gaan. Ze zijn opgesteld door de lidstaten van de Verenigde Naties, om handen en voeten te geven aan het klimaatakkoord van Parijs. Initiatiefnemers van de fietsactiviteit Gooitske en ik omarmden al eerder de SDG’s samen met een club ondernemers uit de stad en zijn blij dat de Gemeente Zwolle dit nu ook doet.
Met deze fietsactiviteit wordt er gewerkt aan de SDG’s 4 (kwaliteitsonderwijs), 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en 12 (verantwoorde consumptie en productie). De leerlingen gaan bijvoorbeeld met fietsfabrikant Kruitbosch in gesprek over meer verantwoorde productie in de toekomst en dat past helemaal bij SDG 12: “Verantwoorde consumptie en productie”.
Initiatiefnemers
Gooitske Zijlstra van gooitz onderzoekt de stad op ooghoogte door de ogen van kinderen. Ze ontwikkelt in opdracht van Provincie Overijssel tien proeftuinen verkeersveiligheid door de ogen van kinderen.
Het Zwolse familiebedrijf Kruitbosch kijkt er naar uit om met de kinderen in gesprek te gaan. Duurzaamheidsmanager Anja Cichowlas: “Kinderen kijken vaak met een unieke blik naar uitdagingen die wij als volwassenen lastig vinden. Fietsen zelf is heel duurzaam en hét vervoersmiddel van nu en de toekomst. Maar als het gaat om het ontwikkel- en productieproces van fietsen, waarbij we afhankelijk zijn van veel leveranciers, kunnen we nog grote stappen zetten. Ik ben heel benieuwd waar de scholieren mee komen!”
Pingback: Waarom ik meeloop met de Climate Miles |